Verslag van het ONK (met één, twee, en driemans-olympiajollen)

Better let as net......

Verslag van het ONK 2021 te Balk.

We schrijven zaterdag 4 september. De eerste contouren van een Kampioenschap tekenen zich af maar de weg te gaan is nog lang. Onno vaart als kanariepietje, Bart is met nummer twee de blauwe-trui-drager en Jürgen kan zijn rode trui nog een dagje behouden. Er staan echter voor de zaterdag 5 wedstrijden op het programma dus er kan nog van alles gebeuren, en dat zal ook blijken.

Die ochtend begint met een rustig windje waar een lange bakboordslag een opmaat zal blijken voor een goede klassering. Zowel in groep 1 als in groep 2 worden hier de punten per race al bepaald. Maarten en Vincent kiezen, al dan niet bewust voor deze lange slag en komen daarmee heel goed uit bij de bovenboei. Dan is het nog even een kwestie van consolideren en de eerste plaats is een feit.  Inmiddels wordt er in het achterveld volop gemopperd op de alsmaar draaiende winden, vooral als je de pech had dat je de verkeerde keuze had gemaakt lijkt het alsof dit je bleef achtervolgen. Zeilers die we normaliter toch echt we in het voorveld zien, sluiten nu de gelederen. Zo zeilen notoire top-tien zeilers als Jan Willem van de Hondel en Jurgen Alberti die ochtend of middag probleemloos met een rode lantaarn richting de finishlijn, soms weten ze daar nog net 1 of 2 zeilers in te halen maar de kras op de ziel is die dag dan al gemaakt.

Daarin schuilt ook de ware kunst van het zeilen dit weekend op het Slotermeer; je moet continu op je hoede zijn voor winddraaiingen. Soms ga je helemaal naar de harejasses en soms zeil je boven je stand zoals ondergetekende op vrijdag al ondervond. Toch weet ook hier weer een klein groepje mannen er telkens weer het beste uit te halen.

Enfin, terug naar de wedstrijden.

De nieuwe top drie begint gaande de dag al aardig vorm te krijgen als Onno, Fedde, Thies, Joop en Wessel er met de eentjes vandoor gaan. Waar laatstgenoemde de dag nog ‘slecht’ begon met een 9e en  10e plaats weet hij dat de volgende races aardig recht te zetten met een 1-2-3

Waar Onno met een gele trui de dag zou beginnen kreeg hij gaandeweg een stevige kluif aan Fedde die liet zien de kunst te beheersen van zeilen met sterk wisselende winden. Waar het hem als voorzitter al goed van pas komt om soms de wind van voren te hebben en dan meer de wind in de rug weet hij er op zaterdag klinkende munt uit te slaan. Aan het einde van de dag gaat de gele trui onder zijn hoofdkussen en kan het dromen over een naderend kampioenschap beginnen. Onno heeft die avond een blauwe kussenhoes en Thies mag er met een rood niemendalletje een spannende nacht van maken. We hebben al eerder gezien dat de trui hem strak afkleed dus in het rood zou het nog wel eens een onrustige nacht kunnen worden daar aan boord bij Hans de Haas…

De zondag begint weer heel rustig met van die puzzelwindjes waar je evenveel geluk als wijsheid voor nodig hebt. Een uitgeslapen Fedde begint zijn eerste wedstrijd met een gele trui maar zal hier weinig plezier aan beleven. Weer die verrekte wind die roet in het eten gooit van zijn kampioensaspiraties. De top drie van vandaag kiezen ieder hun eigen pad. Dat zou nog wel eens spannend kunnen worden. Zeker als bij de bovenboei geen van deze heren als eerste aankomt maar good-old Titus als eerste de boei rondt, op de voet gevolgd door Maarten Versluis en Luut de Zee. Op dat moment is Maarten 42 punten nog nummer 7 in het klassement maar dat zal maar tijdelijk blijken. Waar Luut op zaterdag nog geen deuk in een pakje boter zeilde komt hij deze keer erg goed uit de startblokken. Navraag leverde op dat hij een goede nacht had gehad en zoals Joop Zoetemelk altijd al zei; de Tour win je in bed. Nou het ONK zou Luut niet meer winnen maar een overwinning zat er nog wel degelijk in daar bij de bovenboei..maar dan moest hij nog wel even Titus en Maarten voorbij, en de rest achter zich houden....

Bij die eerste boeironding is Onno nog de beste van de drie koplopers, geen geweldige plaats maar hij kan met een gerust hart achterom kijken; Zowel Fedde als Thies liggen toch wel aan aardig aantal bootjes achter hem. In het daarop volgende voordewinde rak gaat hij er eens goed voor zitten en laat zien dat ook voor de wind hij een hurdsiler is. Luut zal later verzuchten dat Onno “net te halden wie’ en bij de onderton hard op weg is naar een overwinning maar de afstand tot Maarten bleek toch te groot. Bij de finish is het simpel voor Onno, hij ziet alleen Maarten maar voor zich en kijkt achterom maar ziet niemand van zijn directe tegenstanders kort achter zich. Fedde moet genoegen nemen met een twaalfde plaats en Thies? Tjsa Thies had pech die race. Had hij in het eerste rak al niet het meeste geluk gehad, bij de onderton werd hij gemangeld in een kluwen van boten, werd op de boei gedrukt (of drukte zichzelf erop??) maar een extra rondje was zijn deel en de aftrekker stond daarmee vast; 22e in de eerste finale race. Oei dat werd spannend om op het podium te blijven.

Waar de zondag eerst nog begon met een mager zonnetje werd het steeds mooier en warmer, genoeg reden voor Fedde om zich om te kleden en dat gekke gele ding in het vooronder te gooien; zou hij die nog nodig hebben vandaag?

Race 2 werd een aardige kopie van race 1 van die dag. Opnieuw Maarten versluis die zich als een van de eersten bij de bovenboei meldt, ditmaal vooraf gegaan door ook good old Jan ten Hoeve, tsja ervaring telt dus toch zou je denken. Onno is dit keer weer iets verder van de koplopers verwijderd maar kan opnieuw achterom kijken naar zijn directe belagers. Dat is goed nieuws maar Maarten doet nu toch wel erg goede zaken met een 2e plek bij de bovenboei. Dat kon nog wel eens heel spannend worden in het klassement. Het veld zag het gebeuren en had even de gedachte dat als Maarten dit vol zou houden hij nog wel eens voor een daverende verrassing kon gaan zorgen. Het hele veld mocht dat misschien denken maar de virtuele koploper van dat moment liet zich niet gek maken; gewoon lekker zeilen, en geen gekke dingen doen. Zowel Fedde als Thies lagen vele bootjes achter en zouden normaal gesproken echt geen potten meer kunnen breken. Maar normaal gesproken telt niet dit weekend hier op Sloten, dat wist ook Onno. Maar na race 2 leken de kaarten toch wel aardig geschud; Fedde eindigde race 2 als tiende en Thies haakt met een 24e plaats definitief af.

De laatste finale race wordt dan in stijl door Onno afgesloten en hij mag als eerste zijn boot op de trailer trekken en weet dat hij de nieuwe kampioen is en het bijbehorende schilderij, ooit gemaakt door Ria van der Leden mee naar huis kan nemen.

Waar in de gold een aantal ‘good old’ zeilers als eerste de bovenboei weten te ronden gaat in de silver een ware good-old er met de prijs vandoor. Jan Krom, in 1966 al ONK winnaar weet ook 55 !!!! jaar later nog steeds het halve veld achter zich te houden. Waar de gemiddelde leeftijd van de Olympiajol klasse 60 jaar is weet Jan dus al (minimaal) 55 jaar aardig mee te draaien in de landelijk top. Een prestatie waar velen van ons alleen maar van kunnen dromen, met of zonder gele, blauwe of rode hesjes….

Geen kampioenschap zonder de inzet van vrijwilligers en enthousiastelingen. Ik neem hier de vrijheid om ze, namens het organisatie comité te danken voor hun inzet om het weekend voor ons als zeilers tot een groot genoegen te maken;

Dank aan Barbara voor de uitslagen registratie, Jelte van der Meer voor de prachtige foto’s en filmpjes (ze komen nog op de site (https://photos.app.goo.gl/M8mqGTUNsNkqf4G79)) Toon en Theo voor het meten van de boten, Monique, Caroline en Barbara voor de registratie en inschrijvingen, Hieke Schukken, Jorn Vochteloo, Cock en Ria van der Leden en Egbert Koning in de rescue RIB, Pieter van der Wal voor het varen van de fotograaf in de RIB, Peter Nannenberg, Josje Hofland en Yvonne Berges voor het protestcomité, Evert Steensma en zijn mensen van de WSV Sleattemermar en Piet van der Zwaag als strenge doch rechtvaardige wedstrijdleider.

Zonder de inzet van al deze mensen is er geen ONK mogelijk, veel dank daarvoor!

Tenslotte nog een woord van dank aan Kyra Boekelman van Badmeester Keimpe. Met alle corona perikelen was het organisatorisch soms een hele kjus om alles in goede banen te leiden. Kyra bleef in alle gevallen de rust zelve en regelde op de achter grond alles. Veel dank!

 

Link naar uitslag GOLD (/content/31474/download/clnt/98771_ONK_Olympia_Jol_ojol_-_Gold_Uitslag.pdf)

 

Link naar uitslag SILVER (/content/31474/download/clnt/98773_ONK_Olympia_Jol_ojol_-_Silver_Uitslag.pdf)

 

20210905_154618 20210905_154618
eenmansboot eenmansboot
tweemansboot tweemansboot
driemansboot driemansboot