Iepen Fysk Kampioenskip Pinksterwykein Grou.

Bart de Zee gehuldigd als nieuwe Ojol Kening fan Fryslân.

Op fersyk fan ús nestor út Aldegea ,een ferslach yn it Frysk, mar mijn skriuwfrysk is net sa hiele goed. Spitich genôch, Derom  allinnich mar efkes de ynlieding yn it frysk.

 

Hans, ús master fan de Flaachjes, is drok yn trening en brûkt dit wykein ta tarieding fan de Euro Yn Switserlân, wêr’t hy de Master titel 70+ nei Fryslân wol bringe. En dat hy yn foarm begjint te reitsjen, dat hat hy sjen litten. By gjin of lyts bytsje wyn lit hy sjen dat wy rekkening mei him moatte hâlde. Ek mei een matiche wyn hat hy in soad striid levere yn de foarste gelederen.  Collega silers yn it lân, hald  rekkening mei dizze man.  Hy komt der wer oan.

 

Dan ook voor de zeiler buiten de provincie grenzen,

(Vertaling: Op bevel van onze oude gezegende heer uit Oudega een verslag in het fries, maar mijn Friese schrijftaal is niet zo hele goed. Excuses, Daarom alleen de inleiding in het fries.

Hans, ons idool van de vlaagjes is druk in training en gebruikt dit weekend als voorbereiding van de Euro in Zwitserland, waar hij de Master titel 70+ naar Friesland wil brengen. En dat hij steeds beter in vorm komt, dat heeft hij laten zien. Bij geen of weinig wind laat hij zien  dat wij rekening met hem moeten houden. Ook met een matige wind heeft hij veel strijd geleverd in de voorste gelederen. Collega zeilers in het land. Houdt rekening met deze man. Hij komt er weer aan)

Zaterdagochtend prachtig pinksterweer, helaas weinig wind, kracht 1 á 2 Bij de start nog een heel klein zuchtje. Daarna wegvallend tot nul., maar de echte lichtweer specialisten melden zich direct van voren en laten zien hoe je langs een rietkraag met een plaatselijk trekwindje lekker doorschuift tot  ver voor de rest. Maarten voorop en Bart heeft er ook geen moeite mee en varen ver voorop. Hans, Henk en Doeke, die zijn titel verdedigt, laten ook zien, dat  ze al jarenlang de vlaagjes kunnen vinden.

De rest blijft achter en sommigen presteren het om achteruit te zeilen en de romp 180 graden uit koers te laten lopen.  Luut, Timo, en Siep houden het voor gezien en zoeken het terras op bij restaurant De Prikmar. De rest dobbert voort. Her en der komen er wat vlaagjes, maar het blijft lastig Onno, Harm en Klaas Jan,  zien de vlaagjes niet naar hun toe komen en blijven wat achter. De rest blijft ver achter Bart en Maarten. Samen strijden ze en blijven dicht bij elkaar. Ondergetekende ligt achter deze grote gelouterde windshift masters, snapt er niks van en besluit met een alles of niets poging de stuurboordzijde aan te houden in de hoop dat daar een vlaagje komt.  Deze gok valt goed uit en zowaar  kom ik voor deze drie giganten bij de boventon, ( zonder enig inzicht met een kans van 1:100) en wordt daar ook gelijk afgeblazen direct gevolgd door Henk, Hans en Doeke.

Bart en Maarten waren 10 minuten eerder al gefinisht.   Onno, Harm en Klaas jan kregen ook hun  vlaagjes en finishten weer 10 minuten later.

Na een uur uitstel, kwam de wind weer terug en  konden we de 2e wedstrijd starten.  Veel windschiftingen  en vlaagjes maakten het super lastig. Luut kwam als eerste bij de boventon. Hij ging er als een gek vandoor en had na één voor de windse rak al een grote voorsprong opgebouwd. Bij de onderton ziet hij zijn broer in de achtervolging en blijft hij bij de onderboei wachten……..?????

Wat zijn dit voor duistere teamafspraken vraag ik mij af!!! ….

Wat blijkt, Luut  weet de route niet en moet dit even navragen bij broer Bart, die hem op de hoogte brengt en vervolgens gaat Luut er weer vandoor.  Verder Veel onderlinge wisselingen in het veld , maar  Bart  blijft achter broer Luut aanjagen. Familie eer staat ook bij hun nog als extra op het spel.

Onno hersteld zich ook knap  met een derde plek, Timo heeft zijn bootje ook goed aan de praat en  eindigt als 4e. Zelf  zat ik heftig in de strijd met Hans, maar die gaf geen krimp zeilt als vanouds en kijk alleen maar lachend achterom met veel zelfvertrouwen en eindigt als 5e , Doeke Kwam nog met een eindsprint en kwam tegelijktijdig met ondergetekende op de pin van de finish af, waarbij ondergetekende over bakboord aankwam en geen ruimte liet aan Doeke om er tussen te komen.  Waardoor Doeke moest uitwijken en keurig netjes uitweek, aan de buitenzijde van de finishlijn kwam , maar dit snel weer corrigeerde.

Daarna  naar de haven voor een gezellige borrel aan boord bij de familie Versluis. Wat een gastvrijheid!! Heerlijk op het achterdek in het zonnetje. Siep, speciaal voor 1 dagje wedstrijdzeilen naar het noorden vertrekt dan weer naar het zuiden. (dan ben je toch wel liefhebber!! Dikke duim omhoog!!)

De zeilers die met hun moederschepen in de haven overnachten zijn nog een hapje gaan eten bij Restaurant Amicaal. Heerlijk ‘s avonds buiten op het terras.  Wat heerlijk is dat, lekker buiten eten onder zomerse waarden.

Zondag:  Harm, mooi op tijd, zal als eerste het Pikmeer op, maar zijn val blijk onderin de mast  vast te zitten. Timo en ondergetekende begrijpen het verkeerd en denken dat hij boven in de mast  vastzit en verwijzen Harm door naar de boot van Maarten om de boot schuin te trekken en dan via het  dak van de kruiser  deze weer loopbaar te maken. Foute diagnose.  Achteraf wel de gouden verwijzing van  dit duo om hem naar Maarten te sturen.  Maarten blijkt net als Jan van Amerongen over onnavolgbare reparatiekwaliteiten te beschikken en zorgt er voor dat Harm gewoon aan de start verschijnt. Super gedaan!! Harm heeft dankzij jouw een heerlijke zeildag gehad.

3e wedstrijd: Meer wind en alweer een spannende wedstrijd, met veel positie wisselingen. Bart  heeft een wat minder begin, maar komt sterk terug en neem de koppositie over direct gevolgd door Onno die de smaak ook weer te pakken heeft. Timo alweer consequent voorin  ligt er vlak achter op de derde plek. Doeke gaat als vierde het laatste voor de windse rak in.  Doeke gaat helemaal onder het meer over door zover mogelijk bij de bomen vandaan  te zeilen en maakt meer meters, maar het pakt fantastisch uit en vliegt naar de 1e plek het laatste kruisrak in. Bart en Onno volop in de strijd om de 2e plek.  Wat vaart die Bart toch het hele seizoen  super stabiel.  Hij laat wederom even zien dat hij de meeste aanspraak maakt op de Fryske titel. Ondergetekende valt na een goede start terug naar de 6e plek, achter Luut., die een wat mindere  start had, maar keurig terugkwam. Hans heeft de gehele wedstrijd ook gestreden, maar moet genoegen nemen met een 7e plek, Maarten  daar weer vlak achter , ondanks de 8e plek lijkt het erop, dat Maarten zijn boot aan de praat heeft.

In de slotwedstrijd, waar de wind nog meer toeneemt  blijven Onno en Luut  bij de pin met  de kop in de wind zonder vaart bij de start achter. De rest is weg en zij moeten aan  een inhaalrace beginnen.

Ondergetekende merkte hier nets van en startte  met Henk Kuiper  aan de zijde van het startschip.

Direct na de start overstag via de stuurboordslag en met veel wind  richting boventon. Dit pakt  goed uit en samen met Doeke  ontstaat er direct een gaatje.  Henk mist één vlaagje en blijft achter  en wordt  bijgehaald door de groep erachter.  Bij de onderton  gaat Doeke direct overstag en ondergetekende  vaart over stuurboord door het veld GWS schouwen., die over bakboord varen. Snel erachter langs vrije veld opzoeken en doorvaren.

Dit pakt goed uit en er ontstaat direct een mooie voorsprong. Timo gaat mee in dezelfde slag en vaart direct naar een stevige 2e plek  met daarachter Maarten, die  het weer prima voor elkaar heeft.

Daarachter strijden Bart,  Onno  en Doeke verbeten om de titel. Voor Doeke waait het te hard en hij kan het niet volgen. Luut  zit er nog tussen op de 4e plek en mengt zich in de strijd om de 2e plek.

Ondergetekende kan onbedreigd naar de finish varen  en gaat zoals het dan lijkt voor  de 2e plek met 10 punten, in het eindklassement. Timo wordt 2e en komt ook op 10 punten.  Maarten keurig derde,  maakt ook nog een mooie stijging in het klassement;   4e  wordt Luut,  raad eens?? ook Luut komt op 10 punten. Daarachter Onno, ook op 10 punten  plek 2 t/m 5 allemaal 10 punten.  Daarachter, als 6e, klaas Jan Knoppers, die even laat zien, dat er met dit windje rekening met hem moet worden gehouden. Keurig gedaan!!

Eindklassement bekend, althans zo leek het….

Onno en Luut konden het tijdens de wedstrijd niet eens worden bij het akkefietje met de start, met een protest als gevolg. Onno won het protest en Luut kreeg een DSQ. Hierdoor schoof Onno een plekje op  en had 9 punten, en als bonus geen verslag hoefde te schrijven, met een 2e plek. Afgetekend eerste met 6 punten werd Bart.

Met zijn Friese vlag achterop zijn NED 644, de eerste Iepen Fryske Kampioen , die met de Friese vlag is gefinisht tijdens het kampioenschap. Erg knap gedaan met alle wisselende omstandigheden. Terechte kampioen na een prachtig weekend en heel veel dank namens alle deelnemers en partners aan de familie Versluis voor hun gastvrijheid.

 

Stuurman NED577

Afbeelding van WhatsApp op 2024-05-20 om 20.52.09_c0fa474c Afbeelding van WhatsApp op 2024-05-20 om 20.52.09_c0fa474c
IMG_3875 IMG_3875
r-rondvaartstartschip-1-1-1024x682 r-rondvaartstartschip-1-1-1024x682
707d409a-8948-407d-9177-0dd25a262408 707d409a-8948-407d-9177-0dd25a262408