Sybrand winnaar KWS Openingswedstrijden 2024

Gure omstandigheden

Sybrand heeft met zijn hagelnieuwe 709 de openingswedstrijden op het Sneekermeer op zijn naam geschreven. Een aantal O-jollers hadden zich al even in geslingerd tijdens het Paasevenement en het trainingsweekend, maar voor de meeste inschrijvers was het de vuurdoop voor dit seizoen. Zeg maar gerust de ijsdoop want de omstandigheden waren bar en boos! Een gure noordelijke wind met snelheden van dik in de 20 knopen met regen of hagelbuien stonden op het programma. Van de 23 lieten 14 collega’s de eerste start op zaterdag schieten. We beseften dat je toch minstens één Elfstedentocht geschaatst moest hebben wilde je deze omstandigheden aankunnen. Alle aanwezigen voldeden aan deze eis, alleen Bart de Zee vormde daarop een uitzondering wat natuurlijk heel dapper van hem was! Met negen man dus aan de start..

Na de 12 voetsjollen en de Flitsjes mochten we dan van start op baan noord-west met als boventon het ‘KWS wybertje’.   Ondergetekende (Onno Yntema NED 31) zocht samen met Pier Thomas zijn heil aan de rechterkant van het veld en dat leek niet verkeerd! Richting de groene boventon waar nog wat Flitsjes omheen voeren voer ik net voor de groep van links waarvan Maarten Versluis voorop voer. Dat zorgde ervoor dat Ik als eerste en Maarten als tweede de eerste boventon ronde. Na het korte hafwindse rakje ga je dan voor-de-wind naar het Heerengat. Dat is dan zo’n moment dat je achterom kijkt hoe het veld erbij ligt. Tot mijn verbazing lagen Maarten en ik zo’n ongelofelijk eind voor de rest! Zijn die nieuwe jollen dan echt zo snel, vroeg ik mij met een tevreden gevoel af?

Als je zo’n eind voor ligt weet je eigenlijk niet wat er verder in de wedstrijd gebeurt. Ik kan daar ook nauwelijks verslag van doen, behalve dat ik Maarten plotseling de wedstrijd zag verlaten. Zou hij weer een knoopje niet strak genoeg hebben gedaan? Hoe dan ook na de finish voer ik zeer tevreden naar mijn moederschip. Op de steiger werd ik opgewacht door een hele schare supporters die mij van alle kanten feliciteerden met mijn ruime overwinning. Het vrouwelijk publiek nam de gelegenheid te baat om mij de al zo lang gewenste knuffel te geven. (Caroline was er niet..)

Eenmaal in de warme boot aangekomen kreeg ik toch nog een koude douche. Bart appte mij vrolijk dat Maarten en ik de verkeerde boventon hadden genomen waardoor wij een flink stuk hadden afgesneden. Ai! Ik kon het nauwelijks geloven ik had toch duidelijk het wybertje gezien! Bij de middagwedstrijd maar even controleren dan. En ja, het wybertje is de blauwe boei en het driehoekje de groene. Dan toch maar terugtrekken dus. Die meewarige lachjes op de gezichten van de dappere dodo’s die voor de tweede start klaar lagen konden me gestolen worden.. Hoe dan ook Sybrand dus eerste gevolgd door Bart en Pier Thomas. Nou jongens geniet ervan! ;-)

Bij de tweede wedstrijd was het veld inmiddels uitgedund tot 6 zeilers. Mark dacht waarschijnlijk dat het langs het voetbalveld bij zoon Jesper vast aangenamer is dan op het water. Bouwe liet nog even weten dat hij net terug uit Malaga (26* C) de overgang naar 7* C  net wat te groot vond. Het werd een boeiende strijd, althans voor de bootjes vanaf plek 2. Bart was namelijk na de eerste ton minstens zo ver voor de rest als Maarten en ik de eerste wedstrijd. Zou hij wel de juiste ton hebben genomen? Hij was zo ver weg dat niemand het heeft kunnen controleren. De echte hardweerzeiler kwam in Bart naar boven en werd afgetekend één! (ben benieuwd of hij ook door zijn groupie onthaald werd..) De strijd om de tweede plek werd een ware thriller tussen Maarten, Pier Thomas en ondergetekende, waar Pier Thomas zijn tweede plekje pas op het allerlaatste moment moest afstaan. Bart 1, Onno 2, Pier Thomas 3.

Na de eerste wedstrijd had ook Hille van der Tempel bedacht: ‘het is wel goed zo.’ Echter op weg naar zijn thuishaven in Terhorne werd hij overvallen door een vlaag waardoor hij kapseisde en zijn roer kwijt raakte. Tijden lang heeft hij in het ijskoude water liggen worstelen met zijn boot om deze weer overeind te krijgen. Toen na lange tijd eindelijk zijn redders arriveerden en hem vroegen hoe het ging antwoordde hij op onderkoelde toon: ‘het gaat prima!’.  Gelukkig is hij op tijd geholpen door de rescue en terug naar het starteiland gebracht. Het heeft nog wel wat Beerenburgjes gekost voordat al zijn bibbers weer uit zijn lijf waren!

De volgende dag leken de weergoden het iets milder met ons voor te hebben, waardoor er iets meer zeilers de stoute schoenen hadden aangetrokken om van start te gaan. 13 wel te verstaan. En inderdaad met een windkrachtje drie werd het een mooie tactische strijd op een schiftig Sneekermeer. Deze keer was het Sybrand die precies wist wat de wind ging doen. Bovendien heeft hij zijn nieuwe jol steeds beter aan de praat. Alhoewel het veld redelijk dicht bij elkaar bleef waren de nummers 1 tm 3 in het bezit van zo’n nieuwe PD racer. Was het de getraindheid van de zeilers? Het lijkt er in ieder geval op dat deze nieuwe boten prima mee kunnen!

De tweede wedstrijd van de zondag trok de wind vlak voor de start weer flink aan en maakte hij een draai van 90 graden naar links. Het leverde Hans de Haas een gebroken neerhaler op waardoor hij de wedstrijd moest verlaten. Ook Bart moest de laatste wedstrijd aan zich voorbij laten gaan. Het advies dat je alleen van start moest gaan als je minimaal één keer de Elfstedentocht hebt uit geschaatst had hij in de wind gegooid. Dat kwam hem nu met een pijnlijke rug op een dns te staan. Uiteindelijk gingen we met 12 bootjes van start want Maarten Jamin was inmiddels ook aangeschoven. Omdat Bart zich had afgemeld voor de laatste wedstrijd ging het in het klassement tussen Sybrand en Pier Thomas om de hoogste eer. Het lukte Sybrand om gecontroleerd Pier Thomas achter zich te houden. Het was nog een knap staaltje van onze relatieve nieuwkomer Geert Couperus om de twee kemphanen te splitten en derde te worden in deze race! (die NED 631 is ook niet een verkeerd bootje!) Onno 1, Sybrand 2, Geert 3.

Dat brengt ons naar het podium: Sybrand met een brede smile op het gezicht eerste. Proficiat! Pier Thomas tweede (ook met smile) en ik zei de gek derde (zeer tevreden 😊)

 

Onno Yntema 

NED 31

 

Scherm­afbeelding 2024-04-23 om 16.18.04 Scherm­afbeelding 2024-04-23 om 16.18.04
Scherm­afbeelding 2024-04-23 om 16.17.17 Scherm­afbeelding 2024-04-23 om 16.17.17
Scherm­afbeelding 2024-04-23 om 16.17.01 Scherm­afbeelding 2024-04-23 om 16.17.01
Scherm­afbeelding 2024-04-23 om 16.16.41 Scherm­afbeelding 2024-04-23 om 16.16.41
Scherm­afbeelding 2024-04-23 om 16.16.28 Scherm­afbeelding 2024-04-23 om 16.16.28
fcf7e99c-546f-4dd3-b53a-52ac83dfc844 fcf7e99c-546f-4dd3-b53a-52ac83dfc844
Scherm­afbeelding 2024-04-23 om 16.15.16 Scherm­afbeelding 2024-04-23 om 16.15.16
Scherm­afbeelding 2024-04-23 om 16.16.50 Scherm­afbeelding 2024-04-23 om 16.16.50