Sluitingswedstrijden en mooie afsluiter op het Sneekermeer

Mooi zeilweekend waar elke zeiler aan zijn trekken kwam.

Zaterdagochtend stond er een lekker windje, ongeveer 8 knopen. Om 11 uur mocht de olympiajol de spits af bijten. Het wedstrijdcomité moest nog even wakker worden. De baan lag er in maar baanteken werd er 4 minuten voor de start pas ingehangen. Met 21 boten werd er gestart. In één keer allemaal goed weg. Pier Thomas ging als eerste om te boei gevolgd door Siep en Mark. Met een lang voordewind rak richting de strandcamping. Daarna weer omhoog richting de Siebe sloot. In het 2e kruisrak werd er hard gevochten en wist Luut zich naar voren te zeilen en sloot aan bij de kop 3 (Pier Thomas, Siep en Luut). Dit bleef zo tot te finish waar Luut toch Siep nog verschalkte. Bart en Wilco schoven Sybrand nog even aan te kant en de top 6 was een feit.

In de middag starten we om 14 uur. Pier Thomas had dus nog tijd genoeg om een zeillat te vervangen.

Na de start werd het veld wederom in 2 helften gesplitst, waarbij ze elkaar bij de eerste boei weer tegenkwamen. Quintus 1 gevolgd door Wilco en Luut. Quintus hield zijn eerste plekje tot het laatste kruisrak, maar moest op laatste moment toch buigen voor Luut en Wilco. De top drie werd gevolgd door Sybrand, Pier Thomas en Jan.

 

Eindstand eerste dag, 1 Luut, 2 Pier Thomas, 3 Wilco

 

Zondag was bijna iedereen al lang wakker (F1 race) voor de eerste start (10 uur). Er was meer wind dan de zaterdag en de wind zou gedurende de dag ook toenemen naar gemiddeld 17 knopen. Goed zeilweer dus.  De eerste race ging Luut er meteen vandoor gevolgd door Pier Thomas en Sybrand en Mark. Na de eerste boei weer naar beneden naar de gijpboei. Siep en Jan besloten iets eerder gijpen en kwamen over bakboord te liggen waardoor Mark ook mee ging en Sybrand dwong te gijpen. Deze laatste was er niet op voorbereid en ging over vervolgens over de kop en kon achteraan aansluiten. Luut kon zijn plekje behouden en finishte na een korte wedstrijd als eerste gevolgd door Pier Thomas, Jan, Mark, Siep en Bart. Wilco gaf op. Hij had de eerste dag al last van zijn rug, maar dit werd er niet beter op en besloot na een problematische boeironding af te haken.

De laatste wedstrijd was er nog wat meer wind en moest er flink gehangen worden. Sybrand bleef Luut bij de eerste boei net voor, gevolgd door Jan, Pier Thomas en Mark. Luut en Sybrand konden de voorsprong op de rest verder uitbouwen. Jan haakte af want hij ging onderuit, maar kon toch weer snel door. Pier Thomas en Mark kwamen het laatste kruisrak snel dichter bij Luut en Sybrand. Luut kon Sybrand nog verschalken en won zo deze laatste wedstrijd en ook het eindklassement, Pier Thomas werd 2e en Sybrand 3e,  Siep 4e, Jan 5e en Mark 6e.

We hebben een mooi zeilweekend gehad en de promoboot heeft zijn werk ook weer gedaan. Geert Couperus heeft de smaak te pakken en wil zich volgend jaar graag aan gaan sluiten bij onze mooie klasse.

 

Zo was dit weekend een mooie voorbereiding voor het ONK. Hopen dat de weergoden ons dan ook gunstig gestemd zullen zijn!

 

 

Scherm­afbeelding 2023-09-25 om 11.11.35 Scherm­afbeelding 2023-09-25 om 11.11.35
9_org 9_org