Nieuwe Kampioen van Fryslân

Doeke Zwart ongenadig op Pikmeer en Ee

Open Fries Kampioenschap

 

Toch mooi dat een open Fries kampioenschap gewoon gewonnen wordt door een Fries. Mijn oprechte felicitaties gaan natuurlijk naar Doeke, die echt de sterren van de hemel heeft gezeild. Met vier eerste plekken blijft er geen discussie meer over en ben je gewoon de beste. Een kleine voetnoot wil ik wel voor Onno plaatsen. Want is dat nou een klasse apart wat je rondom de wedstrijden liet zien zo vanuit het voorveld of getuigt dat van het feit dat je deze kampioenschappen ook al 5 keer op je naam hebt weten te zetten en gewoon dit ingewikkelde wedstrijd water hebt weten te doorgronden. En waar moet ik verder over schrijven, want er gebeurt zoveel leuks in zo’n weekend. En fanatiek waren we met zijn allen ook nog eens om Fries kampioen te worden, waarbij iedereen dat op zijn eigen manier aanpakt.

De één boort alleen maar gaten in zijn mast, om die vervolgens in niet-drogende rode verf af te lakken, de ander trekt een wenkbrauw heffende Speedo aan, om de concurrentie op het verkeerde been te zetten, een volgende zeilt arrogant achtig op kop al vast naar de verkeerde boei, waarna deze zelfde topper het leven van een Schouw als afleider voor de kopgroep zuur maakt. Maar misschien toch niet zo slim. Hoewel sommigen onder ons het toch wel erg moeilijk vinden, het niet snappen en niet zien maar daar wel eerlijk voor uitkomen. En zo heeft iedere deelnemer wel zijn eigen verhaal over het wel of niet winnen van dit mooie kampioenschap.

Nu toch even terug naar de top 3. En vooral in detail de laatste wedstrijd. Die Doeke weet het gewoon te presteren om als laatste bij de eerste boei aan te komen. Al in het middenveld te liggen na de Tynje. Vervolgens aansluiting te vinden bij de laatste indewindse boei 7, om vervolgens in een 2-3 kilometer lang ruim rak, met speedboot snelheden, iedereen even een planeer lesje leerde. Alsof wij er niet waren, voer meneer ook de kopgroep volledig aan flarden. “Hoe dan?” vroegen we ons af: hoeden ôf zeggen we in Friesland. En dan de nummer twee. De man die met de meest grote glimlach aller tijden, zaterdag na de wedstrijden al een beetje naast zijn schoenen over de steigers liep, om vervolgens aan zijn welverdiende biertjes te kunnen beginnen. Want het is toch fantastisch om toch nog weer eens je oude vossen streken te tonen op jouw vertrouwde thuiswater. Daar iedereen dacht rechts het kruisrak in te moeten, wist jij natuurlijk dat je links moest zitten. En starten doe je bij het schip en niet bij dat gepruts bij de pin. Om maar niet over de voorde windse te rakken te zwijgen. Daarvan hebben we nu gezien, dat je rustig eerst de verkeerde kant op kunt varen om eerst wind op te halen, om vervolgens de zeilvrienden het zwijgen op te leggen. En last but not least weet ie goed te rekenen, omdat na de zondag lunch hij de tweede plek eigenlijk wel al op zak had. En dat was ook zo. Want ondergetekende moest een 1 varen en waarschijnlijk heeft deze nummer twee ook de gave om dat van te voren in te zien dat dat lekker niet ging lukken. Dus ook voor deze man mijn zijn zeer wel verdiende plek gaat mij “hoeden ôf”.

Tja en dan nog even het verhaal van mij. Het komt erop neer dat ik zeker met deze omstandigheden als geen ander heb genoten. Wat wil je nog meer, omdat alles klopte met sportieve zeilvrienden, lekker weer, goede wind een goed verzorgde borrel op ons moederschip, wat Grou maakt hoe Grou moet zijn. En verscheen natuurlijk aan de start met een 100% houten boot die het verdomd goed deed. Ben ik even blij dat onze verbond meter met vakantie is, omdat hij deze veelvoudig oude DDR kampioenschip Lucifer anders spontaan wel even had nagemeten. En ik hoorde ook menigeen zachtjes denken, dat kan toch helemaal niet, om met zo’n oude stapel brandhout zo hard te gaan. Waarmee ik alle houten boot eigenaren oproep, om gewoon lekker mee te gaan doen aan de reguliere wedstrijden. Niet alleen omdat het kan, maar vooral omdat het zo leuk is. Want laat ik nu eerste te zijn geworden in dit kampioenschap van de houten boten wat natuurlijk volledig geflatteerd is, ligt er wel het bewijs dat hout niet onderdoet voor de modernere schepen.

Allemaal super bedankt waaronder natuurlijk ook de Frisia zeilvereniging voor dit fantastische weekend.

 

Maarten NED 5

WhatsApp Image 2023-05-28 at 15.09.42 WhatsApp Image 2023-05-28 at 15.09.42
WhatsApp Image 2023-05-20 at 20.29.07 WhatsApp Image 2023-05-20 at 20.29.07
WhatsApp Image 2023-05-28 at 17.32.11 WhatsApp Image 2023-05-28 at 17.32.11
WhatsApp Image 2023-05-28 at 18.14.54 WhatsApp Image 2023-05-28 at 18.14.54
WhatsApp Image 2023-05-28 at 18.14.35 WhatsApp Image 2023-05-28 at 18.14.35