Nieuwjaarsboodschap

Over Buienradaritis en zandzakken voor de deur

Beste zeilers, vrienden en vriendinnen,

 

Wij kijken terug op een wat aarzelend zeiljaar wat traditioneel begon met Paashaas op Reeuwijk en eindigde met de Finale op Nieuwkoop. Op een breed front hadden alle wedstrijden te maken met teruglopende deelnemers aantallen. Als je per wedstrijd gaat inzoomen is er bij ieder weekend wel een verzachtende omstandigheid te vinden maar hé, ook in voorgaande jaren en dan met name vóór de Corona was er altijd wel een excuus om niet te gaan maar gingen we wel vaker en met meer boten het water op. Kijk maar eens in de statistieken en je ziet dat, met uitzondering van het IDM en het ONK alle wedstrijden te maken kregen met (veel) minder deelnemers.

Met name bij de laatste 3 wedstrijden kregen de organisaties te maken met buienradaritis, een zich onder zeilers snel verspreidende aandoening met symptomen als koudwatervrees, windbenen of kapseisangst. Deze aandoening veroorzaakt in veel gevallen onbalans in het wedstrijdritme, een afkalvende fysieke staat en het ergste nog; veel gemist sociaal plezier.

Wij hebben als bestuur grondig wetenschappelijk onderzoek laten doen door vooraanstaande wetenschappers en deze komen allemaal tot dezelfde conclusie: buienradaritis is eenvoudig aan te pakken door je niet langer te laten lijden door vrees voor wat staat te komen; immers een mens lijdt het meest door het lijden wat hij vreest!. Daarom adviseren wij als lekenbestuur nu even geen pillen of smeersels maar een eenvoudig doch zeer effectief middeltje; Vitamine O; gewoon meedoen en de elementen overwinnen; je zult zien dat je er als een beter mens uitkomt!

Wisten jullie overigens dat we allemaal ouder worden en dat je, als je niks doet spieren verliest en dan komen de kwaaltjes pas echt vanzelf.

Dus wat is er mooier dan het nuttige met het aangename combineren. Sporten; buitenzijn, zeilen en na afloop lachen met je vrienden en vriendinnen! EEN MOOI VOORNEMEN VOOR 2023 en alle jaren die volgen!

 

Met dat goede voornemen willen we jullie graag helpen.

 

We trappen het seizoen af met de ALV op 18 maart in Friesland. Op 2 locaties in Uitwellingerga en Sneek wordt jullie een mooi en informatief programma gepresenteerd. Bovendien kun je met eigen ogen zien hoe het er uit ziet als je ca tienduizend zandzakken voor de deur hebt liggen.

Een snelle blik op de (zeil)kalender leert ons dat we 2x op zee kunnen zeilen; eerst is er als opwarmer in het Pinksterweekend de North Sea Regatta en daarna eind juli de EURO op de Oostzee bij Travemünde.  Met betrekking tot de NSR zullen we dit jaar wat meer aandacht vragen voor de vóórinschrijving omdat het meedoen en inschrijven bij dit prachtige evenement geen vrijblijvend iets is. Jullie zullen daar dus nog vaker iets van ons horen.

Wat ook opvalt is dat vloot Zuidlaren er voor gekozen heeft om hun ZZ-cup niet langer te laten samenvallen met de Kleine Sneekweek en zij hoopt met dat besluit op veel meer deelname van zeilers die anders gekozen zouden hebben voor de Kleine Sneekweek. We zagen afgelopen jaar slechts 13 deelnemers op het Zuidlaardermeer waar 40 deelnemers heel normaal is. Dat moet en kan anders! Wij waarderen het zeer dat de ZZ er voor gekozen heeft om niet langer samen met de Kleine Sneekweek te zeilen maar roepen daarmee alle zeilers op om zich in te schrijven voor de ZZ-Cup 2.0

Met betrekking tot het aantal leden is te melden dat we een stabiele club zijn. We verwelkomen 11 nieuwe leden waaronder 2 herintreders. Welkom aan Johan Faber, Piet Goos, Marc Heike, Bob Heineke, Dick Hoogenberg, Klaas-Jan Knopper, Sander Prins, Peter van Rietschoten, Frank Rodenburg, Koen Schelling en Stefan de Vries. We hebben ook van een aantal zeilers afscheid genomen en 5 zeilers hebben hun lidmaatschap opgezegd; Feike Hilarides, Joost Overeinder, Ben Tijssen, Daniel Wouters en onze zeilende troubadour Jan Tekstra (waarvan we overigens verwachten dat hij nog wel weer zal opduiken), anderen blijven nog wel lid en betrokken bij de Olympiajol maar hebben het actieve zeilen wel vaarwel gezegd zoals Abel Zeilstra, Klaas Doevendans, Jan Holwerda en Johan Visser. 


Helaas is Adri Vosselman ons eind augustus op 73 jarige leeftijd ontvallen.

 

Samenvattend was het al met al een wisselend jaar met weliswaar genoeg wedstrijden op divers water maar was het leuker geweest als de velden water beter bezet waren geweest. Maar niet getreurd over wat is geweest. We kijken vooruit naar het nieuwe jaar met nieuwe rondes en nieuwe kansen!

 

Wij wensen jullie allemaal een gezond en voorspoedig 2023!

 

Het IOU Bestuur

Fedde, Jeroen, Michiel, Max & Siep

 

 

 

 

 

2023 wens met cirkel 2023 wens met cirkel
deelname wedstrijden 2022 deelname wedstrijden 2022
kalender 2023 jpeg kalender 2023 jpeg
nieuwjaarswens 2023 nieuwjaarswens 2023
zandzakken zandzakken
fireworks fireworks