Sluitingswedstrijden 'op Sneek'

Verslag van de sluitingswedstrijden op Sneek.

Zaterdagochtend een uur of 10, de meeste deelnemers zijn gearriveerd bij de helling en er wordt gezellig gekeuveld, een snelle rondgang leert dat alle aanwezigen er zin in hebben. Hoewel de zon zich mondjesmaat laat zien belooft het een mooie zeildag te worden; wind van 15 plus of min 4 knopen zou voor ieder wat wils moeten worden. Met de wind uit Noord Noord-Oost starten we met 17 bootjes op de B-baan. Helaas moesten Wilco en Mark T verstek laten gaan en was Onno in de Valk te vinden omdat zijn 673 heel snel een nieuwe eigenaar vond.

Als snel na de start vormt zich een kopgroep van de gebroeders De Zee, Pier Thomas Mark B en Jan de B. Laatstgenoemde rondt als eerste de bovenboei, op de hielen gezeten door Luut die zijn eentje in de laatste wedstrijd op Langweer nog op het netvlies had en deze lijn graag wilde doortrekken. Pier Thomas had echter niks met dat soort sentimenten en bleef onverstoorbaar voorop zeilen. In de kruisrakken geven de heren niks op elkaar toe en alleen in de voordewindse rakken was het stuivertje wisselen. Daarachter was een mooie strijd gaande tussen de andere heren Bart, Mark Jan en ondergetekende. De wind wakkerde lekker door en dan zijn een paar extra kilo’s om overboord te zetten wel handig. Mark weet daar goed gebruik van te maken en zeilt met twee vingers in de neus achter de koplopers aan die werkelijk alles moeten doen om elkaar voor te blijven. Soms ligt Bart op drie, dan weer Jan of Mark, de wind mag dan redelijk stabiel zijn, iedere fout wordt in de kopgroep genadeloos afgestraft, zo dicht ligt het bij elkaar. Helemaal vooraan weet Pier Thomas daar ook over mee te praten. In het hele lange voordewindse rak tussen boei 7 en 14 die voert van de Strandcamping bij Terherne naar het Jouster slootje weet Luut de koppositie te pakken. In het daarop volgende kruisrak bouwt hij zijn koppositie verder uit en wat Pier Thomas ook doet, Luut is niet meer in te halen. Gelukkig voor hem zijn de heren direct achter hem drukker met elkaar dan met positie 2 en gaat hij na Luut de meet over. Direct daarachter Bart gevolgd door ondergetekende en Mark als 5e.  

Race 2 lijkt een herhaling te worden van race 1 met dien verstande dat Luut meteen de koppositie pakt, gevolgd door jawel Ale Bok. Met zijn beproefde methode om direct een laylijn op te zoeken scoort Ale wisselende successen maar vanmiddag pakt het goed uit. Ale maakt na de start een lange slag over stuurboord richting Terherne en komt tot ieders verbazing keurig over bakboord als 2e bij de bovenboei. Pier Thomas, Bart, Jan en ondergetekende volgen op respectabele afstand. De wind is iets steviger geworden en vlagen van boven de 20 knopen zijn voor Luut koren op zijn molen. Bij de bovenboei aangekomen is hij nummer één en (spoiler) hij zal die plaats niet meer afgeven. Wel een spannende strijd ontspint zich direct daarachter. Ale probeert heldhaftig stand te houden maar ziet zich halverwege de race voorbijgelopen door Pier Thomas en weet heel lang goed stand te houden op de derde plaats maar zeker van die 3e plaats voelt hij zich allerminst. Tot ver in het laatste rak moet hij vechten voor wat hij waard is, maar helaas voor Ale zit het venijn in de staart en wordt hij alsnog door 3 man ingehaald en zal als 6e eindigen.

Bart levert inmiddels een heftige strijd om die derde plaats met ondergetekende en Ronald. De drie heren zitten elkaar soms letterlijk op de spiegel en Bart vecht voor wat hij waard is; ze weten het hem behoorlijk lastig te maken. waar hij het ene rak nog keurig op plaats drie ligt moet hij een paar slagen verder toch vaststellen dat deze plek inmiddels bezet is. Hoewel de wind wel wat draaide was dat eigenlijk te verwaarlozen, daar was dus weinig te winnen. Devies is dan hangen hangen hangen en zorgen dat je de snelheid er in houdt. Helaas voor Bart zit plaats 3 er niet meer in en moet hij genoegen nemen met een vierde plaats, direct gevold door Ronald , Ale en Jan de B die de plaatsen 5, 6 en 7 bezetten. Eindstand van dag 1; Luut op 1, Pier Thomas met 2x een 2e plaats en 2 en Bart en Siep gedeeld op 3. Met morgen een hele andere wind kan het nog wel eens heel spannend worden.

En heel anders werd het vandaag. De meesten van ons vertrokken om half tien uit de haven maar redden het niet om voor 10 uur bij het startschip te zijn. Gelukkig ging de uitstel er in om er pas na bij een uur er weer uit te gaan. De wind was voorspeld uit Noord-west maar nam er de tijd voor. Uiteindelijk starten we inderdaad op de M baan. Waar we gister nog de hangbanden wisten te vinden konden we vandaag gerust zonder. Zittend binnenboord zien we Bart als eerste om de bovenboei gaan, gevolgd door Ronald en Harm die de 600 aan de praat lijkt te hebben, daar weer achter volgt, jawel Pier Thomas, Luut en Mark. Aangezien Bart een naam heeft hoog te houden met dit soort puzzelwindjes zien we hem al vrij snel buiten bereik aan kop liggen. Het is dat we weten dat hij het is, het zeilnummer is na bij de onderton al niet meer te lezen. Luut, Mark en Jan kiezen in het eerste voordewindse rak de rechterzijde en weten daarmee een mooie slag te slaan op Harm en Ronald die keurig achter deze heren moeten aansluiten. In het daaropvolgende halve-windse rak gebeurt en niet heel veel maar in het kruisrak richting het PM kanaal destemeer. Hans de Haas, helaas gister niet aanwezig puzzelt zich een weg naar voren en ondergetekende een weg naar achteren, Ronald die Quintus met (naar eigen zeggen) 20 km per uur voorbij komen en Harm, tsja Harm weet zijn mooie plekje helaas niet te bestendigen. Bart hebben we die ochtend niet meer gezien, eenmaal aangekomen bij de Roerkoning had hij de soep al op. Pier Thomas gaat voor de derde keer op rij als tweede over de lijn en Mark Bosma tikt drie punten bij. Luut die als vierde over de lijn gaat ziet zich in punten gelijk met Pier Thomas op plaats één. Deze middag moet dus de beslissing vallen en gaan deze twee heren om de winst strijden, althans dat denkt Luut.

De middagwedstrijd begint met bijna drie kwartier vertraging om ca kwart voor twee, net na de start van de G2 en de Pampus die dan nog hun eerste pot moeten varen. Ditmaal gaan we op baan M op en ook nu gaat Bart er als een haas vandoor en weer de op hielen gezeten door Luut en Pier Thomas, lange tijd lijkt het een kopie van de wedstrijd van vanochtend te worden en met een tweede plaats voor Luut en een derde plaats voor Pier Thomas gaat de eindoverwinning naar Luut, niks aan de hand zou je denken. Tot het laatste echte kruisrak van boei 12 naar boei 3 bij het PM kanaal. Een grote groep onder leiding van Bart kiest er voor om de zijde van het eiland aan te houden en dat pakt geweldig voor hem uit. Niet alleen voor hem maar ook voor Sander en Ronald die als nummers 2 en drie de bovenboei ronden, Onder andere  Mark, Luut, Ale, en nog wat  ongelukkigen kiezen voor een slag over het meer. Dat pakt zeker niet goed uit en deze heren sluiten de gelederen bij het ronden van de bovenboei. Bart ziet dit met genoegen aan; met broer Luut uit zicht en Pier Thomas op een vierde plaats ligt de eindoverwinning voor het grijpen.

Het voordewindse rak geeft met het wegvallen van de wind weinig tot geen mogelijkheden om de boel te repareren. Mark doet nog een verwoede poging om de rode lantaarn aan Ale over te dragen maar deze is daar niet van gediend en de heren gaan al mopperend samen rond de onderboei nabij het Jouster slootje. Bart en Sander ronden kort achter elkaar de onderboei maar Jan en Pier Thomas ruiken bloed. Potverdrie moet Bart denken; met Sander op nummer twee en Pier Thomas op nrs drie is er niks aan de hand maar dan moet Sander zijn plaats wel vasthouden. Jan en Pier Thomas komen wel heel dichtbij! Bij de finish kijkt Bart nog eens achterom, niet zeker van zijn eindoverwinning omdat Sander inmiddels is ingehaald door Jan én door Pier Thomas, laatstgenoemde gaat net als alle andere wedstrijden erg hard en het lot van Bart ligt in de handen van Jan. Gelukkig voor Bart is Jan onvermurwbaar en tekent keurig voor plaats twee; net genoeg om Pier Thomas op punten gelijk te laten komen met Bart maar met twee eentjes is hij niet alleen de dagwinnaar maar gaat ook de eindoverwinning naar Drachten. Weer kan mem De Zee tevreden zijn! Pier thomas pakt met 3x een tweede plaats en 1x een drie de tweede plaats en Luut moet genoegen nemen met plaats drie, en dat alles dankzij 1 lelijke schifting in het laatste grote kruisrak, het kan verkeren.

Al met al een mooi wedstrijd weekend gevaren met op zaterdag spierpijn en op zondag hoofdpijn. Dank voor de mooie strijd.

Het is mooi geweest zo.

Groet

siep

WhatsApp Image 2022-09-25 at 20.48.12 WhatsApp Image 2022-09-25 at 20.48.12
Knipsel Knipsel
WhatsApp Image 2022-09-25 at 12.00.39 (1) WhatsApp Image 2022-09-25 at 12.00.39 (1)
WhatsApp Image 2022-09-25 at 12.00.39 WhatsApp Image 2022-09-25 at 12.00.39
WhatsApp Image 2022-09-25 at 12.00.38 WhatsApp Image 2022-09-25 at 12.00.38