FINAL UPDATE: De EURO en de Agerisee !

Chapeau voor onze Zwitsere Olympiajol vrienden.

We zijn weer terug in Nederland, op een enkeling na die nog verder op vakantie gaat. De terugrit is altijd lang, vooral voor de Tesla-rijders met dubbele trailer die zelfs de hoeveelheden koffie niet kunnen verwerken nodig gemaakt door hun accu laderij. Maar goed, we zijn zeer tevreden teruggekeerd.

Want het was een mooi weekje zeilen op Agerisee. Ja, Zwitserland is strontduur. Ja, het veld was met 34 boten bepaald pover voor onze klasse. Ja, deze EURO was vooral Oranje dominant. 

Maar ook: we hebben zeven behoorlijk eerlijke wedstrijden gevaren. Het veld was sterk. De vrees van een windstil kampioenschap verdween met de dagelijkse -lichte- termiek. Ook de wedstrijdleiding had het, compleet met jachthoorn, behoorlijk voor elkaar. Prachtige partytent, goede maaltijden, prima inzet van vrijwilligers, steigerbier, prima band, goede sfeer, etc, etc. En vergeet niet die fotogenieke omgeving van anzichtkaarten om je heen.

Onze Zwitserse vrienden, met een vloot van een paar leden die ook nog niet allemaal vrienden van elkaar zijn, hadden het werkelijk perfect georganiseerd. Het was echt een geslaagde EURO-evenement! We kunnen als Nederlandse IOU leden niet meer dan erg dankbaar zijn met de inzet van die paar Zwitsers ’gezegend’ met een grote voorliefde voor de Olympiajol. Men heeft het voornemen uitgesproken om over vijf jaar te starten op Silvaplana bij St. Moritz: vraag de oudere Olympiajollers maar, dát wordt prachtig!

Maar nu nog de laatste dag op de Agerisee. Er stond er zowaar al vrij vroeg een windje van 2-2,5 Bft. Dus snel het water op, eerder dan de vorige dagen. Onno stond een paar puntjes voor Ton en Jan, die weer een paar puntjes hadden op Thies.

Thies, kersvers Noord Amerikaans Kampioen Soling (Team den Outer, de Lange, Bosch op Kingston, Lake Ontario) wist dat hij de vorig jaar gewonnen EURO beker moest gaan afstaan maar wilde natuurlijk niet opgeven. Want het podium tekende zich al maar er was nog niets zeker. 

De eerste start, vlak voor de camping aan de andere kant van het meer, maakte direct duidelijk dat deze vier zeilers aan elkaar gewaagd waren: zij voeren voor het veld uit. Ton pakte de overwinning, voor Onno. Thies wist op de finish Jan in zijn Bommel nog te verschalken. Uiteindelijk zijn de laatste wedstrijden het meest doorslaggevend, zo gaat het nu eenmaal.

Jammer genoeg voor Arno Berwers, die een sterk kampioenschap voer en bewijst dat hij mee kan draaien met podiumgangers, was hij zijn vijfde plek kwijt door een te vroege start. Sybrand zat er wel weer bij maar de afstand tot het podium werd maar niet kleiner.

Hans de Haas had er die nacht slecht van geslapen: hij draaide goed en stond op koppositie voor die grote beker van de beste 66 plusser. Maar de vorige dag, liggend op een prima vierde plek ging hij weer eens vol in de aanval. Niet goed en hij verloor gelijk negen punten. Kwaad op zichzelf nam hij voor verstandiger te varen. Hij wilde die beker!!

Maar Hans heeft ook een ander intern stemmetje! ”Gaan is voor de durvers, laf varen is voor volgers! Ik luister naar niemand en volg bij enkel mijn eigen intuitie.” Ergo, hij maakte de laatste dag op de laatste rakken weer extreme klappen alsof hij Onno in het klassement nog kon bedreigen.

Gelukkig voor Hans werd het niet te zeer afgestraft. En, mede doordat good old Knut Wahrendorf helaas de laatste dag niet kon varen, hij kreeg trombose aan zijn been waardoor ook zijn IDM deelname in gevaar komt, greep onze Friese Hans al met één arm een oor van de beker, nog voordat de laatste wedstrijd moest beginnen. 

Maar dat gold niet voor Onno Yntema! Ton op drie puntjes, Thies en Jan op iets meer: Onno moest wel weer bij de eerste drie varen. Welaan, na die slechte eerste dag (10,13) deed hij niet anders (3,1,1,2) maar toch. Direct, weer met windkracht 2-2,5 Bft, na de start vlogen Onno en Thies uit het veld weg. Ton en Jan waren ver achterin te vinden en moesten zich weer naar voren worstelen. Jan lukte het niet (10) en Ton maakte op het laatste kruisrak een alles of nietsje, en finishte toch weer als derde!

Daarmee sloeg hij de aanval van Thies (1,9,1,9,12,3,2) af die net één wedstrijd te veel werd gestraft door eigen voorzichtigheid. Want de goede startjes waren voor Onno en Ton, altijd direct bij de pin of schip: je neemt daarmee risico maar de NED 673 en NED 17 voerden het prima uit. Onno schakelde zichzelf hierdoor de eerste dag bijna uit, maar bleef doorgaan; het werd beloond. De regelmaat van Ton (8,2,9,4,4,1,3) waren goed voor de tweede plek op het eindpodium.

Het ging enkel nog om de eer, wie zijn boot als eerste wist te finishen in de laatste wedstrijd en dat was close. Thies kwam Onno 100 meter voor de streep net voor maar Onno dreef keurig over de NED 665 heen en hiermee ontnam de nieuwe kampioen op waardige en symbolische wijze de voorgaande kampioen zijn beker met de grote oren.

Maar dat wisten we toen nog niet! De wedstrijdleider had besloten om nóg één start te willen maken. Een onweersbui boven een berg moest weg en de wind moest terugkomen. Ruim 1,5 uur wachten tot de uiterlijke starttijd van 16.00 uur was het gevolg. Zelfs Onno had boot al op de trailer staan. Heel gewaagd want om 15.50 gingen de boeien er weer in. Zelden iemand sneller zijn boot te water zien laten! Maar de wind kwam uiteindelijk 5 minuten te laat en de bebaarde wedstrijdleider moest zijn strijd dan ook staken.

Welaan, het podium is bekend. Onno Yntema, Ton op de Weegh en Thies Bosch. Jan ten Hoeve werd vierde voor Sybrand Vochteloo en Herman van Eijk die stabiel voer maar net de laatste stap niet kon maken. Master EURO Kampioen 2018 én dus ook wederom in 2019 Hans de Hans stopte niet meer met glimlachen op de zevende plaats. De platte kar in Oudega is al besteld, de fanfare wordt bijeen gebracht! Na Hans de eerste duitsers: Kay Nikkelkoppe en Johannes Schulte voor de verdienstelijke Arno Berwers. Helaas was Knut dus weggevallen want die voer de eerste dagen nog voor het podium mee.

De andere deelnemers, Nederlander, Duitsers, Zwitsers en een mooi aantal Oostenrijkers waren ook allemaal vrolijk, het was een lekker evenement geweest. De echte verliezers waren weer eens de thuisblijvers!

Goed te zien dat in Oostenrijk nieuwe positieve energie is: die vloot is mooi aan het groeien. De oude boot van Rob Wapenaar en Stefan de Vries vaart er al rond en zelfs tijdens het kampioenschap verdween er weer een MIK uit Nederland richting dit bergland. Prima!

Tijdens de gezellige prijsuitreiking kreeg iedere deelnemer als herinnering een ruim zittende polo en de band begon te spelen! Een bluesband van oud zeilers: nou, die konden er wat van. Het werd een waardige afsluiting en de vroege huisgangers konden nog tot middernacht wakker liggen. Want de band blies hun muziek vol over de Agerisee naar de tegenovergelegen camping. Ook het hele dorp Unterageri kon hun voorliefde voor stevige blues en oude rock weer ophalen! Herman van Eijk was de deursluiter want zijn Ank was niet van de dansvloer weg te slaan!

Prachtige week! Maar het Olympiajol leven gaat door! Op naar de ONK in Zuidlaren!!

VERSLAG OP ZWITSERSE OLYMPIAJOL-SITE MET LINKS NAAR FRAAIE FOTO’S!    LINK (https://scae.ch/2019/08/euro-cup-o-jollen/) 

---------------------------------------------

Het werd een Oranje dag!!!! Onno Yntema is Europees Kampioen 2019, Ton op de Weegh was tweede voor Thies Bosch op de derde plaats. Hans de Haas (7) werd Europees Master Kampioen! Later meer!!!

 

Einduitslag, klik hier (/content/31474/download/clnt/89564_olympia_jollen__overall_results__100.pdf)

————————————————-------------------

De tweede dag van de drie: palaver om 9.30. Vroeg, want we weten dat er pas 1 of 2 Bft staat vanaf 14.00 uur. Dus het werd praten, zwemmen, praten, koffie, lunch, praten en gapen. Maar toch: rond 14.30 kwam er een beetje Aeolis. Niet veel en ook nog uit 360 verschillende graden. 

Toch maar het water op en zwemmen en drijven en wachten. Maar toen; waarempel, thermische wind uit de hoek waar je het zou verwachten. Varen dus!

De eerste pot 2,5 Bft werd een prooi voor Thies, die Knut net voor de finish wederom inhaalde, maar nu definitief. Onno, na een slechte eerste dag derde voor onze nepduitser, Jan. De tweede en derde pot werd drijven, draaien, binnenzitten, zoeken, draaien en drijven. Onno bleek ‘on fire’ en drukte er twee eentjes uit! Kijk, zo kom je terug na een slechte dag! Vertrekkend van de zijn favoriete pineind en direct op kop. Knap!

Maar daarachter presteerde Jan ook niet slecht en Ton op de Weegh blijkt dit evenement een echte ‘sluipmoordenaar’; je ziet hem niet op kop maar hij is er elke keer weer bij. Dat geld trouwens ook voor Sybrand en Knut.

Zo is nu de stand; Ton, Onno, Thies. Nog zonder aftrek, want dan staat Onno een, Jan twee en Ton drie. Het kan dus nog echt verkeren! De anderen liggen op een paar puntjes. Morgen wordt weer weinig wind, maar gaan we varen? Hoeveel potjes? Wie is stabiel? Het ligt echt nog open hoewel Onno er een perfecte dag van maakte. We gaan het zien! Zie de tussenstand hier boven.

De avond in met het galadiner. Leuk hoor! Nog een bijdrage van de IOU NED, die 11 kazen aanbood als dank voor de goede organisatie van die kleine Zwitserse vloot: het klopt, ondanks de matige wind, hier echt wel.

Nu, maar eens zien wat de laatste dag, behalve de slotavond met bluesband, gaat brengen!

—————————————————

De eerste dag zit erop. Het begon met opstaan in de regen en druppend in windstilte naar het Palaver. De besnorde wedstrijdleider blies zijn signalen met zijn jachthoorn. Maar daaruit kwam wel geluid, maar niet voldoende wind om de zeilen te bollen. Het zou toch niet?!

Maar een regenbui in de bergen heeft effect; er kwam een draaiend windje tussen 1,5 en 2,5 Bft; starten dus! Eerste start gaf een mooie illustratie van hoe het hier gaat. De Pin-end schepen lagen nog op de lijn, toen de NED 665 en GER 1520 de boventon al weer ronden; afgeschoten dus! Jammer maar de herstart was fair, Heinz Jurgen Moller werd derde, good old Knut Wahrendorf tweede en de NED 665 finishde als eerste ver voor het veld uit. De kop was er af en duidelijk was; dit wordt geen gemiddeld kampioenschap; geduld, geluk en scherpheid zijn van het grootste belang.

De Tweede start begon met 2 Bft maar eindigde in complete stilte: negen boten kwamen buiten de tijd binnen en werden uit de uitslag gehaald. Eerste dreef Jan ten Hoeve met tweede Ton op de Weegh naar de goede rechterkant, voor Arno Bervers die vlak voor de finish Hans de Haas nog passeerde. Daarna werd het echt blak en dreef een ieder zeer traag richting finish.

Eerste staat nu Arno Berwers; knap! Iedereen lult nu tegen hem aan; kan hij het blijven waarmaken? Tweede staat Thies en derde Ton. Maar goed, het is maar een eerste dag, maar hoe vaak kan er nog worden gevaren. Dat blijft de vraag, want de windverwachting is zeer droef.

Gezellig was het wel met het steigerbier en daarna het eten. Veel plezier en goede praat. Ook kwam Harald Menger nog langs in zijn 1949 Triumph. Hij had net weer een Olympiajol gekocht, want oude liefde roest niet. En zo is het!

Morgen weer verder!

————————————————————————————————————————

De eerste Nederlanders kwamen afgelopen zaterdag al aan bij het mooie, liefelijke Aegerisee, begeleid door eeuwige klinkende bellen van de Milka koeien op de glooiende hellingen rondom het niet heel grote meer. 

Sommigen over hoge bergpassen, anderen met dubbeltrailers achter een Tesla. Veel koffie pauzes, want opnieuw accu laden dus deze Vloot Zuidzeilers waren dan ook de laatsten die aansloten bij de Nederlandse openingsborrel bij de nieuwe camper van Ton en Nicole. Gezellige start, waar met enige vrees wordt uitgekeken naar het verloop van deze EURO.

Want de wind verwachting is schrikbarend; geen wind, wel regen. Zal het wel wat worden of krijgt die ene late Friese afzegger gelijk? We gaan het zien. Vandaag, donderdag, de opening en hopelijk varen maar het is nu volkomen vlak en de Zwitserse vlaggen hangen mismoedig met de punt naar beneden.

De meeste boten liggen op de mooi gelegen jachthaven, waar rondom de hotels gevuld zijn met Olympiajollers uit Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland en natuurlijk, het grootste contingent uit Nederland. Maar ook de camping is oranje. Emmers zijn aangerukt om, gevuld met stenen, te dienen als mooring voor de camping oever. Dat leverde al stevige aanvaringen op met de campingbeheerder, want de wal is natuurlijk weer beschermd natuurgebied, waar je alleen naar mag kijken. En sommige bebaarde noordelijke Olympiajollers laten zich nu eenmaal niet de wet voorschrijven.... 

Voorlopig ziet het er uitstekend georganiseerd uit door de kleine Zwitserse Olympiajolvloot. De meting was best degelijk, maar bijna iedereen kwam er zonder problemen door. De feesttent staat prachtig aan het water, de taken lijken helder verdeeld onder talloze, aardige, vrijwilligers. Het programma lijkt uitstekend, iedereen heeft goede moed en de sfeer is prima. Maar die wind..... wat gaat dat worden!!!———————————————————————————————————-

Volgende week, tussen donderdag 28 en zondag 31 Augustus gaat het gebeuren: de EURO op de Aegerisee in Zwitserland. Er staan 39 deelnemers op de inschrijflijst, uit vier landen waarvan 17 met een Nederlands paspoort. Geen overdreven hoge aantallen voor de EURO in onze klasse, maar dat schijnt te komen doordat Zwitserland verhoudingsgewijs nogal duur is om te verblijven en eten. Jammer, maar het gaat een prachtige week worden.

Onder de deelnemers zitten nogal wat namen die voor het podium kunnen gaan. Zeker is dat de nederlandse inbreng kwalitatief sterk is. Dus dat wordt spannend om te gaan zien wie de opvolger wordt van Thies B. en Willem B. die vorige jaar het oranje inbrachten op het podium.

Het weer ziet er gemengd uit, het lijkt te beginnen met zon maar later ook een verwachting van regen. Windverwachting? Nauwelijks maar met buien weet je tussen de bergen ook weer niet waar je moet schuilen. Ongewis blijft dit dus nog even maar zeker lijkt wel dat het geen ”hollandse wind” gaat worden. Dus dat wordt aanpassen en schakelen.

En dan brengen onze duitse vrienden ook erg goede kandidaten op het water. Neem alleen al onze internationale klasse coryfee Knut Wahrendorf: welliswaar respectabel op leeftijd maar tot het uiterste geprikkeld om weer eens een grote titel binnen te slepen in zijn gloednieuwe boot. Het wordt hem zeer gegund maar het zal, ook door hem, zwaar bevochten gaan worden.

Het is de bedoeling, bij tijd en goede wifi, om dagelijkse een update te gaan bijhouden van het wedstrijd verloop: blijf onze site dus bezoeken!

Eerst gaan nog veel nederlandse deelnemers komende zondag strijden op de plassen rond Oudega waar Hans de Haas voor de allerlaatste keer de vermaarde Palingrace (’invites only’) organiseert. Dat wordt, naast paling eten, weer een topfeestje in een unieke opzet!

Hieronder de mededeling van onze Zwitserse organisatoren m.b.t. wat je mee moet nemen naar de Aegerisee om de registratie snel en zonder problemen te laten verlopen:

Documenten voor registratie EURO CUP Ägerisee 28.-31.08.2019:

Voor de registratie voor de Euro Cup zijn de vereiste documenten

Gebruikelijke documenten:

meetbrief

Aansprakelijkheidsverzekering incl. Regatta-risico en dekking van min. 2.000.000, - CHF

Bewijs van betaling van het inschrijfgeld

Aanvullende documenten:

Bewijs van lidmaatschap van een zeilclub (c.q. Watersport wedstrijdlicentie)

Bewijs van lidmaatschap van de klassenvereniging van de O-dinghies (dit kan  ook centraal worden geregeld maar zorg dat U lid bent of het anders nog snel wordt.)

”Goede aankomst en maximaal succes wensen uw zwitserse webmasters”

Zwitserse vlag Zwitserse vlag
3CB1CDF9-6D28-4356-8B7A-A34BF70AB582 3CB1CDF9-6D28-4356-8B7A-A34BF70AB582
F8B9F37E-BF58-41C5-ACCA-972D65E06AA4 F8B9F37E-BF58-41C5-ACCA-972D65E06AA4
99B29B6C-C106-4DB2-8767-878936AF4F23 99B29B6C-C106-4DB2-8767-878936AF4F23
DSC00218 DSC00218
70366467_2928865197140299_3176337377220100096_n 70366467_2928865197140299_3176337377220100096_n
DSC00258 DSC00258
DSC04033 DSC04033